Omgeving provincie Luxemburg

Groothertogdom Luxemburg

Luxemburg Stad

Het Groothertogdom Luxemburg is een klein land gelegen op enkele uren rijden van Nederland en België. Het land Luxemburg is ideaal voor een tussenstop of voor een langer verblijf. In Luxemburg kun je goedkoop tanken, al jaren kent het land de laagste benzineprijzen van Europa.

Top 5 attracties

  • Kazematten van Luxemburg

Een militaire kazerne voor verdedigingswerk en schuilplaats. Veel hiervan is verwoest omdat Luxemburg tot neutraal gebied werd verklaard. Ongeveer 17 km is er over gebleven en opgenomen door de UNESCO lijst van wereldcultuur.

  • Grand Ducal Palace

Het paleis in het zuiden van Luxemburg is de officiële residentie van de Groothertog van Luxemburg. Dit gebouw werd in 1572 in gebruik genomen als stadhuis. Vanaf 1817 ging het fungeren als residentie van het staatshoofd.

  • Mudam museum

Internationale tentoonstellingen en projecten uit alle gebieden van de hedendaagse kunst zijn te vinden in dit museum. Kunst en architectuur komen samen in dit gebouw ontworpen door Ieoh Ming Pei. Deze architect heeft ook leiding gehad in de reorganisatie van het Louvre in Parijs.

  • Musée national d’histoire et d’art à Luxembourg

Dit museum geeft een goed beeld over de geschiedenis van Luxemburg. Verder zijn er archeologische collecties te bewonderen. Ook zijn er ondergrondse kamers

  • Kathedraal van Luxemburg

Deze bisschoppelijke kerk van Luxemburg is gebouwd in 1613. In het jaar 1935 hebben er wat uitbreidingen plaats gevonden, waardoor het oppervlak ruim verdubbelde. In de crypte van deze kathedraal liggen wat groothertogelijke familieleden begraven.

Luxemburg Stad

Luxemburg Stad staat bekend als een relaxte stad. Hoewel het de hoofdstad is van het kleine land Luxemburg heeft het internationale allure. Ondanks dat de stad in omvang en inwonersaantal niet groot is, valt er genoeg te beleven. De stad is compact en daarom goed te voet of op de fiets te bekijken. De stad Luxemburg heeft veel groen waardoor het rustig oogt. Vooral het stadspark, dat dwars door de stad in een diepe kloof loopt, is erg bijzonder.

  • Internationale allure

Zakenlieden uit de bankwereld, Europarlementariërs en andere ambtenaren zijn na de 19e eeuw neergestreken in de stad. Deze bedrijvigheid zorgt voor een hoop leven in de stad. Luxemburg Stad is gezellig druk met leuke restaurants en cafés. Je kunt er op vele pleintjes en in de straatjes lekker eten en drinken. De restaurants hebben een gevarieerde kaart en diverse keukens zijn er vertegenwoordigd. ’s Avonds kun je uitgaan naar jazzclubs en cocktailbars. De wijk Grund is tijdens de zomermaanden tot laat gezellig.

  • Musea, winkels en festivals

Luxemburg Stad kent vele musea. Er is een grote diversiteit aan kunstcollecties te vinden. Ook vind je er een museum over de geschiedenis van de stad. Een bezoekje aan Luxemburg Stad is dus niet compleet zonder een van de vele musea te bezoeken. Luxemburg Stad heeft geen groot winkelcentrum maar kent een hoop leuke boetiekjes en winkels met hebbedingetjes. Ook zijn er met regelmaat leuke evenementen te vinden. Er is een straattheaterfestival, filmfestival, een museumnacht en nacht van de kathedralen. Tijdens de zomermaanden vind je er leuke kleine evenementen, zoals een straattheater en straatmuzikanten. Tijdens de wintermaanden is de stad prachtig verlicht en is er een kerstmarkt.

Prachtige omgeving van de provincie Luxemburg Breng een bezoekje aan Dinant, vanaf de citadel is er een prachtig uitzicht over de Maas

 

De terrasjes in het kleinste stadje ter wereld, Durbuy, zijn zeer de moeite waard

 

Belgisch Luxemburg

De provincie Luxemburg in België staat ook wel bekend als de Ardennen. Immense beboste landschappen, afgewisseld met diepe valleien waar rivieren zoals de Ourthe en de Semois doorheen stromen. De prachtige weidse uitzichten die door deze hoogteverschillen ontstaan, zijn een streling voor het oog. In het zuiden ligt de Gaumestreek, bekend om zijn zachtere klimaat. De provincie wordt het meest bezocht voor zijn groene natuur, rustige omgeving en pittoreske dorpjes. In de Ardennen vind je daarnaast bijzondere grotten, oude kastelen en abdijen.

  • Wandelen en fietsen

De Ardennen is bij velen bekend als een ideale provincie om te wandelen. De vele bossen, glooiende heuvels en prachtige vergezichten maken het gebied tot een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Er zijn in de Ardennen honderden kilometers aan wandelroutes te vinden; van korte wandelingen tot meerdaagse wandelingen.
Naast wandelen is het heuvelachtige landschap uitermate geschikt voor fietstochten in de vrije natuur. Of je deze tochten nu met een racefiets of een gewone fiets aflegt, ze zijn altijd mooi en uitdagend. Ook liefhebbers van mountainbiken komen in de Ardennen aan hun trekken. Zowel de beginnende als de gevorderde mountainbikers vinden er genoeg uitdagingen.

  • Overige activiteiten

Voor de wat avontuurlijker aangelegde buitensporter heeft Luxemburg tal van andere activiteiten. Zo zijn er verschillende klimmuren, klim- en klauterparcours te vinden. Watersportliefhebbers kunnen er kajakken of kanoën. Maar ook zeilen en waterskiën behoren tot de mogelijkheden. Tijdens de winterperiode kun je er langlaufen.
Voor wie het liever wat rustiger aandoet, zijn er tal van vismogelijkheden in Luxemburg. Het land staat bekend om zijn rijkheid aan vissen zoals forellen, snoeken en palingen. Voor de golfliefhebbers zijn er verdeeld over het land vijf 18 holes golfbanen en een 9 holes golfbaan te vinden. Het bezoeken van zwembaden en welnessresorts behoren ook tot de mogelijkheden om te ontspannen.

Eropuit in de omgeving

In de Ardennen kun je veel uitstapjes maken.
We hebben de 5 leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet:

La Roche-en-Ardenne is een van de meest bezochte stadjes in de Ardennen. Het aangezicht van het stadje wordt gedomineerd door het kasteel van La Roche-en-Ardenne. Op zomeravonden wordt er in het kasteel een toneelstuk rond de geest van Berthe van La Roche opgevoerd, de geest die hier in de middeleeuwen woonde. La Roche-en -Ardenne is de ideale uitvalsbasis voor mountainbiketochten of wandelingen. Dankzij de ligging van het stadje aan de Ourthe is de plaats tevens erg in trek bij kajakkers en kanoërs.

De herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog worden levend gehouden door vele oorlogsmonumenten in Bastogne. Zo vind je er het Mardasonne Monument. Dit monument is gebouwd op een van de heuvels net buiten Bastogne. Het is een twaalf meter hoog pentagram waar aan de binnenkant het verhaal van de slag om de Ardennen op is getekend. Ook vind je er het Bastogne War Museum. Het museum geeft een gedetailleerd verslag van de gevechten in de Ardennen. In 2012 is het museum opnieuw geopend na een grondige verbouwing.

Durbuy is het kleinste stadje van de wereld. Het sfeervolle middeleeuwse stadje heeft kleine straten met kinderkopjes en de middeleeuwse huizen zijn nog in perfecte staat. Hoewel het niet groot is kent het een aantal leuke kleine winkeltjes en prima restaurants. Tijdens de kerstperiode wordt het stadje sfeervol aangekleed met lichtjes en is er een gezellige kerstmarkt te vinden. Durbuy is een sfeervolle uitvalbasis om de omgeving te leren kennen. Er zijn verschillende outdoor centra waar je kunt klimmen en klauteren.

Bouillon is een karakteristiek stadje in het zuiden van de Ardennen. Het stadje kent een aantal bezienswaardigheden. Bovenop de heuvel prijkt het middeleeuwse kasteel van Godfried van Bouillon. Het bouwwerk ligt op een rots in een lus van de Semois-rivier. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over het stadje en de rivier. In de weekenden, schoolvakanties en op feestdagen vind je er een valkenshow. Net buiten Bouillon ligt het Parc animalier de Bouillon met ongeveer 90 verschillende diersoorten, waaronder apen, tijgers en leeuwen. In de buurt van Bouillon kun je prachtig wandelen of er op uit trekken met een kano of kajak.

Door de bijzondere geologische samenstelling kent de Ardennen een aantal prachtige grotten. Deze zijn dan ook een van de belangrijkste toeristische attracties van de Ardennen. De belangrijkste en mooiste grotten van de Ardennen zijn: de grotten van Remourchamps, de grotten van Hotton en de grotten van Han. Je kunt de grotten bezoeken met een gids die je door de verschillende ‘zalen’ leidt. Deze zalen zijn eeuwenlang uitgesleten door het water. Prachtige stalactieten en stalagmieten vormen een prachtig schouwspel diep onder de grond.